среда, 30. септембар 2015.

Windows 10: Odgovori na pitanja

IT svet prilično je iznenadilo predstavljanje Windowsa 10, prvo zbog imena, jer su svi očekivali "Windows 9" ili "Windows TH", ali Microsoft je odabrao Windows 10, a onda i zbog "povratničkih" funkcija sa Windows 7 OS-a. Saznajte zbog čega je odlučeno tako, kao i odgovore na sva pitanja koja ste nam postavili do sada.

Ovo su zvanični Microsoft odgovori, koji su dostavljeni MobIT portalu!

1. Zašto se novi Windows zove Windows 10?
- Kako je Windows One naziv već ranije iskorišćen, a novi Windows OS biće jedan sistem za sve uređaje, sa ekranom (uključujući dijagonale od četiri do 80 inča) i za uređaje bez ekrana, smatrali smo da Windows 9 nije adekvatan. Kako počinjemo potpuno novo Windows poglavlje, koje će pratiti transformaciju Windowsa u Cloud i mobilni operativni sistem, rešili smo da ga nazovemo Windows 10. Zbog svega toga, ali i zbog načina na koji će on objediniti sve uređaje - računare, desktop i osetljive na dodir, tablete, hibridne uređaje, telefone, Xbox konzolu, kao i uređaje sa "Internet of Things" načinom povezivanja ovo je Windows novog doba, Windows 10.
2. Da li time što se vraća nekim Windows 7 rešenjima Microsoft priznaje neuspeh Windowsa 8 i nadogradnji?
- Mnogo toga smo naučili od korisnika kada je Windows 8 desktop verzija u pitanju i to smo uvažili u Windowsu 10. Prema podacima kompanije Microsoft, Windows 8.1 je operativni sistem sa najvećim stepenom zadovoljnih korisnika od svih Windowsa do sada, ali na uređajima osetljivim na dodir. Windows 10 nastaviće da poboljšava iskustvo korisnika koji vole "touch" opcije Windowsa 8.1, ali će se vratiti na "bazu" Windowsa 7 kada su korisnici koji više vole desktop, miša i tastaturu u pitanju. Windows 10 zadovoljiće i jedne i druge.
3. Kada će Windows 10 biti dostupan?
- Za sada nema informacija o tačnom datumu plasiranja novog Windowsa 10 na tržište, ali će to biti tokom 2015. godine.
4. Ako sada ili do kraja godine kupim Windows uređaj, hoće li on biti kompatibilan sa Windows 10 nadogradnjom?
- Namere su nam da gotovo svi uređaji koji se kupe u toku praznične sezone i pre toga budu u mogućnosti da se prebace i na Windows 10.
5. Da li se to odnosi i na RT?
- Windows za ARM bazirane telefone, tablete i druge uređaje i dalje nam je vrlo važan i o tome ćemo govoriti u narednom periodu.
6. Šta opcija "Jedan Windows (One Windows)" znači?
- Tu ima nekoliko stvari koje moramo pomenuti. Prvo, Windows 10 radiće na najširem krugu uređaja ikada! To znači da ćemo kroz Windows 10 ponuditi jedinstvenu platformu za razvoj aplikacija i jednom napravljena aplikacija "ciljaće" sve podržane Windows 10 uređaje, nebitno da li su to telefoni, laptop, desktop ili tablet Windows uređaji. Drugo, Windows 10 imaće jednu prodavnicu, jedan način pretrage i otkrivanja aplikacija, njihove kupovine i nadogradnje. Aplikacija koja se skine na tabletu radiće i na telefonu i desktopu. I treće, Windows 10 prilagođavaće se platformi na kojoj je korisnik. To znači da će u pravo vreme, na pravom uređaju korisnik imati najbolje iskustvo korišćenja.
7. Zašto niste spomenuli Cortanu, Action Centre i druge funkcije?
- Ono što ste videli na Windows 10 premijeri je ono što je uključeno u Demo, odnosno Technical Preview verziju. Recimo, niste videli način prilagođavanja Windowsa 2-u-1 uređajima, koji već funkcioniše, prebacujući Windows 10 iz desktop u "touch" verziju. Ipak, to ne znači da smo od svih tih funkcija odustali, ali ćemo ih najaviti ili komentarisati kada za to dođe vreme.
8. Kome je namenjen Technical Peview Windowsa 10?
- Namenjen je PC ekspertima, kojima ne predstavlja problem preuzimanje, instalacija i rad sa nezavršenim softverom, za koji predlažemo da se koristi "dopunska" mašina. Očekujemo globalno učešće zainteresovanih stručnjaka, koji će najbolje odgovoriti na ono što bi trebalo poboljšati i znati da nas upute u to šta je ono što bi trebalo izbaciti ili dodati. Ova verzija Windowsa 10 nije namenjena testiranju kompatibilnosti aplikacija. Očekujemo masovan odziv test korisnika.
9. Za koja tržišta je Technical Preview spreman?
- Za sva tržišta, na nelokalizovanoj verziji u četiri jezika (američki i brianski engleski, brazilski (portugalski) i kineski.
10. Kako preuzeti Technical Preview Windows 10?
- Ukoliko imate Windows 7 ili 8/8.1 posetite LINK. Sa tim sistemima je W10TP kompatibilan.
11. Da li mogu da testiram Windows 10 TP na tabletu?
- Ova verzija namenjena je mišu, tastaturi i desktop sistemima (x86 sistemi) i ne podržava uređaje osetljive na dodir, niti ARM bazirane.
12. Šta se dešava sa Internet Explorerom, koja verzija stiže s Windowsom 10?
- Windows 10 stiže na test (Technical Preview) sa NOVOM verzijom Internet Explorera, ali je njegova oznaka i dalje 11.
13. Šta je to novo u ovoj IE11 verziji?
- Recimo, podrška za HTTP/2 i nadogradnja za Chakra JavaScript endži. Više o Internet Exploreru reći ćemo vam uskoro, ali već sada ova verzija donosi brojna poboljšanja.
14. Da li Windows Phone menja ime?
- Da, zadržavamo Windows, ali ćemo o tome pričati u narednom periodu, trenutno možemo da kažemo da imamo 50 novih partnera za proizvodnju Windows uređaja, među kojima su i oni koji se bave proizvodnjom smartfona.
15. Da li će Windows 10 biti besplatan za uređaje sa ekranom manjim od devet inča?
- Trenutno se ne razmatra promena politike koja je važila za Windows 8 (što znači da bi i Windows 10 trebalo da bude besplatan za te uređaje).
To je ono što smo za sada uspeli da saznamo o Windows 10.







Нема коментара:

Постави коментар